Produkty

Cud zwany śliwowicą to owocowy destylat, który łączy prawdziwy smak owoców i ponad stuletnią tradycję Morawskiej Wołoszczyzny, strzeżoną przez firmę RUDOLF JELÍNEK. Właśnie podążanie śladem tradycji dawnych mistrzów gorzelniczych w połączeniu z najnowocześniejszym sprzętem czyni z naszej śliwowicy napój, który potrafi zainteresować swoją historią i pochodzeniem, zachwycić jakością i smakiem. 

 

Produkcja śliwowicy ma wieloletnią tradycję. Od XVI wieku jej ośrodkiem są wołoskie Vizovice. W firmie RUDOLF JELÍNEK nie tylko jednak podtrzymujemy tradycje, ale dzięki swoim doświadczeniom przyczyniamy się do ich rozwoju. Ofertę klasycznej białej śliwowicy uzupełniliśmy o złotą śliwowice dojrzewającą w dębowych beczkach. Śliwowica zyskuje dzięki temu złotawy kolor, a także unikatowy aromat i smak. 

 

Klasyczną białą śliwowicę i złotą śliwowicę przygotowujemy także w wersji koszernej, której produkcja podlega ścisłej kontroli przedstawicieli amerykańskiej organizacji żydowskiej Orthodox Union.

Gruszkówka, jabłkówka, czereśniówka i morelówka to inne owocowe destylaty, które przygotowujemy dla Państwa w firmie RUDOLF JELÍNEK. W procesie produkcji dotrzymujemy tradycji, której korzenie sięgają XVI wieku, gdy Vizovice stały się ośrodkiem morawskich gorzelników. Dzięki sprawdzonym metodom produkcji możemy dziś degustować wysokoprocentowe owocowe alkohole najwyższej jakości. 

 

W Vizovicach destylujemy dla Państwa także koszerną gruszkówkę i inne owocowe alkohole wysokoprocentowe. Każdy z destylatów jest wytwarzany z dojrzałego (przefermentowanego) zacieru z danych owoców w procesie trzyetapowej destylacji, a potem dojrzewa w tankach ze stali nierdzewnej, gdzie dochodzi do skomponowania zapachu i smaku oraz jego całościowego „zaokrąglenia”. Dzięki tradycyjnym metodom i najnowocześniejszym technologiom dostarczamy Państwu prawdziwy smak ow

Firma RUDOLF JELÍNEK oferuje także bogaty wybór likierów, zarówno ziołowych, jak i owocowych. Wśród likierów ziołowych jest też legendarny Absynt, znany przede wszystkim z wysokiej zawartości alkoholu.

 

W naszej ofercie nie może zabraknąć likieru śliwkowego, dlatego mamy taki o nazwie Plum likér. Grupę uzupełnia wiele mocnych likierów owocowych Premium, z których proponujemy Państwu produkt Hruška (smak gruszki). 

 

Najmłodszy w tej kategorii jest likier Bohemia Honey, który łączy w sobie smak prawdziwej, trzyletniej śliwowicy ze smakiem i zapachem miodu lipowego.   

Napój spirytusowy z zawartością alkoholu destylowanego ma w sobie smak i zapach najpopularniejszych owocowych destylatów. Cała seria obejmuje trzy smaki (śliwka, śliwka złota i gruszka).

 

Wyroby z serii morawskiej to owocowe destylaty zmieszane z innym alkoholem. Do ich produkcji używa się tylko surowców najwyższej jakości, czyli destylatu owocowego, bardzo delikatnego spirytusu i naturalnego aromatu.

 

Udział destylatu owocowego ma absolutnie zasadniczy wpływ na smak i zapach, nawet bardzo mała ilość prawdziwego destylatu owocowego całkowicie zmienia charakter takiego owocowego napoju spirytusowego. Ilość i jakość destylatu zawartego w serii morawskiej marki RUDOLF JELÍNEK jest najwyższa w tej kategorii

Švejk TUZEMÁK jest tradycyjnym napojem spirytusowym, wytwarzanym klasycznymi metodami z zastosowaniem nowoczesnych procesów technologicznych. Jego istota polega na mieszaniu delikatnego spirytusu z melasy, aromatów, cukru i innych składników. 

 

Dobry wojak Szwejk stał się idealnym przedstawicielem tradycyjnej serii napojów spirytusowych, które zna każdy czeski klient i których nie może zabraknąć w ofercie żadnej restauracji ani w gospodarstwie domowym.  Mimo niższej kategorii cenowej również te produkty wytwarzamy z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii, a jednocześnie według starych, tradycyjnych przepisów. Można zatem śmiało oświadczyć, że nasz Švejk jest dokładnie taki, jakiego oczekują klienci.

Tradycyjny wysokoprocentowy napój alkoholowy, gorzki i ziołowy z zawartością tujonu pochodzącego z piołunu. Francuskie nazwy Absinthe METELKA (Verdoyante, Couperosée, Naturelle) wskazują prawdopodobny rejon narodzin tego tajemniczego alkoholu, czyli Francję. Nasza rodzinna receptura powstała w latach 30. ubiegłego wieku i składa się z ziołowego maceratu (do każdego gatunku jest dodawany w innych proporcjach i ma inny skład ziół) i ziołowego destylatu z trzech zasadniczych ziół, czyli piołunu, anyżu i kopru włoskiego (jeden z uznawanych procesów produkcji absyntu w UE). Ten sposób produkcji jest tradycyjny dla wszystkich Absinthe METELKA i spełnia zmysłowe wymogi i oczekiwania czeskiego konsumenta. Ze względu na swoją oryginalność jest poszukiwany przez klientów z całego świata.

Każdy likier SHAKER odznacza się oryginalnym smakiem i zapachem, który zyskuje dzięki użyciu wysokiej jakości naturalnych surowców i substancji aromatycznych. Główna idea tej serii produktów to „Przygotuj sobie sam w domu dobrego drinka". SHAKER wyróżnia się wyjątkowym wzornictwem etykiet i samych butelek. Zostały zaprojektowane specjalnie do tej serii i swoim kształtem przypominają najsłynniejsze naczynie barmana do mieszania koktajli. Ze względu na odpowiednie wyważenie butelki Shaker są odpowiednie także do różnych barmańskich sztuczek żonglerskich. Likiery znakomicie pasują głównie do mieszanych napojów (drinków), ale dzięki wysokiej jakości nadają się również do bezpośredniego spożycia.

Złota śliwowica koszerna dojrzewająca przez pięć lat 

 

Złota śliwowica koszerna to niepowtarzalny napój, powstający przy wykorzystaniu tradycyjnych metod produkcji w połączeniu ze ścisłymi zasadami przedstawicieli amerykańskiej Orthodox Union. RUDOLF JELÍNEK zapewnia, że klejnot ten dojrzewa dla Państwa jeszcze przez pięć lat, dzięki czemu osiąga najwyższą możliwą jakość destylatu owocowego.

 

Złota śliwowica koszerna jest szlachetnym destylatem dojrzewającym przez pięć latach w dębowych beczkach. Właśnie dzięki leżakowaniu w beczkach uzyskuje swój niepowtarzalny kolor i aromat przypominający koniak lub brandy, zachowując jednocześnie charakterystyczny owocowy smak, który wzbogacają subtelne tony drewna. Tych niepowtarzalnych właściwości złota śliwowica nabiera dzięki procedurom, które zostały wdrożone przez braci Jelínek. Wytwarzana jest według oryginalnej receptury już od 1934 roku, gdy rozpoczęto jej eksport do Stanów Zjednoczonych Ameryki. Od wielu dziesięcioleci strzeżemy tę tradycję dla Państwa.

 

Podczas wytwarzania złotej śliwowicy koszernej cały proces produkcji jest dodatkowo nadzorowany przez przedstawicieli amerykańskiej Orthodox Union. Ekskluzywność tego destylatu podkreśla luksusowe opakowanie.

 

By zapewnić najlepsze rozwinięcie aromatu i smaku, zalecamy picie przy temperaturze pokojowej.