detail

Klasyczna biała śliwowica trzyletnia

Biała śliwowica jest najbardziej znanym czeskim destylatem owocowym, który przygotowuje dla Państwa w Vizovicach RUDOLF JELÍNEK z najlepszego zacieru śliwkowego już od XIX wieku. Procesy produkcyjne nasi gorzelnicy przekazują sobie z pokolenia na pokolenia, razem z najnowocześniejszymi technologami stanowią gwarancję najwyższej jakości.

 

Przy produkcji prawdziwej białej śliwowicy Jelínka jesteśmy wierni wieloletniej tradycji. Zgodnie z nią dojrzały zacier śliwkowy musi być poddany trzystopniowej destylacji, dzięki której śliwowica uzyskuje czystość i delikatność. Pestki przez cały czas pozostają w zacierze, aby powstałemu napojowi dodać specyficznego smaku garbników. Właśnie pestki w zacierze razem z dojrzewaniem przez trzy lata nadają śliwowicy delikatny, pełny smak owoców, z przyjemną nutą odstałego destylatu.

 

Śliwowicę podajemy w temperaturze otoczenia, ponieważ tylko wtedy w pełni rozwija się jej smak i zapach.