detail

Koszerna gruszkówka Wiliams

Koszerna gruszkówka Williams to owocowy destylat, który charakteryzuje się delikatnym, owocowym smakiem i typowym zapachem gruszek. Zawdzięcza to właśnie odmianie Williams, z której przygotowuje się destylat. W Czechach gruszkówka nie jest tak popularna jak na Zachodzie, w firmie RUDOLF JELÍNEK postanowiliśmy to jednak zmienić.

 

Dlatego zainwestowaliśmy w zakład produkujący gruszkówkę w Chile w Ameryce Południowej, kraju należącym do największych producentów gruszek odmiany Williams. Popyt na koszerną wersję gruszkówki skłonił nas do decyzji o rozpoczęciu produkcji gruszkówki także w Vizovicach. Przestrzeganie ścisłych zasad produkcji jest tu kontrolowane przez żydowską Unię Ortodoksyjną i jest jednocześnie koniecznym warunkiem udzielenia certyfikatu koszerności. Gruszkówka, tak samo jak inne destylaty, jest poddawana trzystopniowej destylacji i późniejszemu procesowi dojrzewania, który przyczynia się do zharmonizowania zapachu i smaku oraz „zaokrąglenia” destylatu.

 

Gruszkówkę, w odróżnieniu od śliwowicy, dobrze jest pić lekko schłodzoną, ponieważ dzięki temu w pełni rozwija się jej zapach i smak.